Prinsjesdag 2022, wat is er afgesproken?

Prinsjesdag 2022, wat is er afgesproken?
Met de stijgende gasprijzen en de oplopende inflatie, kon een pakket niet uitblijven op deze Prinsjesdag 2022. Onderstaand zullen we een aantal van deze maatregelen toelichten die betrekking hebben op financiën, hypotheken en de woningmarkt.

Energieplafond voor gas & elektriciteit

Om de huishoudens te ondersteunen, stelt de overheid een maximaal in voor gasprijzen. Dit is bekend gemaakt op Prinsjesdag 2022. De exacte bedragen moet  nog bekend gemaakt worden, maar naar verwachting zal neerkomen op €1,50 per kuub (m3) gas en €0,70 per kWh elektriciteit.

Wat zeker is, is dat dit plafond geldt voor de eerste 1200 kuub (m3) gas en 2400 kWh stroom. Als iemand nog een contract heeft, waarbij prijzen worden betaald die lager liggen dan de prijs van het energieplafond, dan blijft die laagste prijs van toepassing. Als er meer wordt verbruikt, wordt over het merendeel de dan geldende energieprijs in rekening gebracht.

Per 1 november 2022 kan door middel van een tussenoplossing de energierekening op korte termijn verlaagd worden. Per 1 januari 2023 geldt dan het prijsplafond die tijdelijk voor heel 2023 geldig blijft.

 

Specifieke pakketten voor bedrijven

Ook voor de bedrijven in ons land wil de regering de energiekosten verlagen. Bovenstaande tarieven zullen dan ook gelden voor bedrijven die op basis van hun gebruik binnen die categorie vallen.

Voor bedrijven die grootverbruikers zijn, zoals bijvoorbeeld glastuinders en bakker, kunnen binnen een aantal weken meer duidelijkheid verwachten van de minister van Energie en Klimaat (Rob Jetten). Voor de bedrijven die veel energie verbruiken, zullen specifieke pakketten worden samengesteld.

 

Belastingaanpassingen

Vrijstelling overdrachtsbelasting wijziging

De “starters” vrijstelling voor de overdrachtsbelasting zal volgend jaar stijgen van €400.000 naar €440.000. Deze vrijstelling geldt onder bepaalde voorwaarden voor woningkopers onder de 35 jaar, die hier nog geen gebruik van hebben gemaakt.

 

Overdrachtsbelasting tweede woning

De drempel voor investeerders in woningen zal vanaf volgend jaar worden verhoogd van 8% naar 10,4%. Voor het kopen van een woning, waarin zelf niet gewoond zal worden, zal per 2023 meer belasting moeten worden betaald.

 

Conclusie

Op dit moment probeert de regering de mensen in het land te ondersteunen met maatregelen wat betreft de energieprijzen, al lijkt deze steun wel tijdelijk te zijn. Om na 2023 ook de gasprijzen binnen de perken te houden, kan het interessant zijn om eens te kijken naar de opties wat betreft verduurzamen van de woning.

Contact opnemen

Wil je graag meer inzicht in wat dit alles voor jou financieel gaat betekenen en kijken naar de mogelijkheden voor het verduurzamen van je huis? Neem dan contact met ons op!

Samen goed geregeld.

De adviseurs van Helm & Heus Finance kunnen op basis van jouw situatie en wensen de voor jou meest voordelige financiëring regelen.

Stel je vraag