Bijkomende kosten (kosten koper)

Bijkomende kosten (kosten koper)
Bij het kopen van een woning in de gemeente Westland, krijg je te maken met bijkomende kosten. Deze kosten worden ook wel de kosten koper (k.k.) genoemd. Deze kosten komen bovenop de koopsom van je woning. Hier vind je de 7 belangrijkste bijkomende kosten.

1. Overdrachtsbelasting

Op het moment dat je een bestaande woning koopt, betaal je overdrachtsbelasting. Deze belasting betaal je over de koopsom van de woning en in 2023 bedraagt 2%. Koop je bijvoorbeeld een woning voor €500.000, dan betaal je €10.000 aan overdrachtsbelasting. Sinds 2021 kun je onder voorwaarden ook aanspraak maken op een vrijstelling van deze overdrachtsbelasting. Zowel starters als doorstromers kunnen in aanmerking komen voor deze vrijstelling.

2. Notariskosten

Na het kopen van een woning, wil je ook graag dat deze daadwerkelijk op jouw naam komt te staan. De overdracht van de woning en het opstellen van de leveringsakte verzorgd de notaris. De notariskosten bij het aankopen van een woning zijn afhankelijk van een aantal factoren en werkzaamheden. Over het algemeen liggen de notariskosten tussen de €1.500 en € 2.500.

3. Taxatiekosten

Bij het afsluiten van een hypotheek, moet de waarde van de woning worden vastgesteld. De waarde kan worden vastgesteld door een (erkende) taxateur of in bepaalde situaties door middel van een desktoptaxatie. Afhankelijk van het type taxatie, kunnen de kosten verschillen.

4. Hypotheekkosten

Voor het afsluiten van een hypotheek, betaal je advies- en bemiddelingskosten. Deze kosten zijn afhankelijk van het type hypotheek dat wordt afgesloten, voorbeelden zijn: starter, doorstromer, ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid (vaak bij scheiding) en eventuele verzekeringen.

Welke bijkomende kosten zijn er?

5. Vereniging van Eigenaren (VvE)

Koop je een appartement? Dan krijg je te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE) en de kosten die hier bij komen kijken. Vaak betaal je per maand een bedrag voor onderhoud, verzekeringen en wordt er een spaarpot bijgehouden voor grote uitgaven.

6. Makelaarskosten

Als je een makelaar inschakelt voor de aankoop van een woning, betaal je makelaarskosten. Deze kosten verschillen per makelaar en zijn meestal een vast bedrag of een percentage van de (verkoop)koopsom.

7. Gemeentelijke heffingen

Een van de belangrijkste gemeentelijke heffingen die u als huiseigenaar in de gemeente Westland moet betalen, is de onroerendezaakbelasting (OZB). Dit is een belasting die wordt geheven op onroerende zaken, zoals uw huis. De hoogte van de OZB wordt berekend op basis van de WOZ-waarde van uw huis. Elk jaar ontvangt u een WOZ-beschikking van de gemeente waarin de waarde van uw huis wordt bepaald. Op basis hiervan wordt de hoogte van de OZB berekend.

Naast de OZB zijn er ook andere gemeentelijke heffingen waar u rekening mee moet houden, zoals rioolheffing en afvalstoffenheffing. Deze heffingen worden door de gemeente geheven om de kosten van de riolering en afvalverwerking te dekken.

Kom niet voor verrassingen te staan

Het is belangrijk om rekening te houden met deze bijkomende kosten bij het bepalen van je budget voor de aankoop van een woning in de gemeente Westland. Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de hoogte van deze kosten en laat je eventueel adviseren door een ( nieuwbouw) makelaar of hypotheekadviseur. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan en kun je optimaal genieten van je nieuwe woning.

Samen goed geregeld.

De adviseurs van Helm & Heus Finance kunnen op basis van jouw situatie en wensen de voor jou meest voordelige financiëring regelen.

Stel je vraag